Mohed MTB-arena
Stigarna

Stigarna

När du cyklar i Mohed MTB-arena hittar du inga tillrättalagda vägar i skogen. Här är det till största del naturliga stigar och skogsvägar. Självklart har vi spettat sten och fyllt ut håligheter, men endast för att det ska gå att cykla. Det innebär inte att det endast är stenar klippor och rötter. Här finns många härliga sträckor på skogsvägar och hyfsat släta stigar. Men de flesta stigar har sina utmaningar. Vissa mer, andra mindre. Att stigarna är naturliga och inte tillrättalagda innebär inte att du inte kommer att hitta en och annan doserad kurva eller hopp. Sånt tycker vi också är kul, där det är passande och motiverat. Du kan läsa mer detaljerat om varje slinga nedan och du hittar dem på ledkartan.

OlbergsslinganRanboslinganTysken
6,3 km Medellätt (blå)
Det här är en enkel slinga med många kilometer skogsbilväg. Halvvägs kommer en fin bred stig med några utmanande stenpartier på Kyrkstigen för den som inte är van. Det som gör slingan lite svårare än lätt är att det är en del höjdmeter som ska avverkas. 
Olbergsslingan är grundslingan som de flesta andra stigar bygger på.
11,4 km Medel(röd)
Ranboslingan viker av från Olbergsslingan och tar dig vidare uppför en klättring mot Ranboberget. Det är tekniskt och mustsugande. Väl uppe övergår slingan till en fin stigcykling med härliga nedfarter. Efter fullgjort varv kommer du tillbaka på Olbergsslingan. 
24 km Medel(röd)
För dig som hellre vill cykla långt och varierat än kort och tekniskt är Tysken ett alternativ
24 km varav 14 km skogsbilväg. Men kom ihåg att du även cyklar större delen av Ranboslingan som är röd.
RanbotoppenGenvägenHögbrunnsslingan
1 km, svår (Svart)
När du viker av från Ranboslingan kör du över en bro över ett klapperstensfält. Därefter börjar klättringen på en nästan slät berghäll ända till toppen. Där kan du välja att njuta av utsikten och åka samma väg tillbaka eller välja att fortsätta ned på andra sidan. Det är en härligt brant och teknisk nedfart som sedan ansluter till Ranboslingan. 
500 m, medel (röd)
Genvägen är precis vad det låter som. En genväg för dig som vill korta av Ranboslingan. Men du kan även åka Genvägen från andra hållet och ta en extra loop på Ranboslingan och fortsätta på en annan stig. 
UNDER UPPBYGGNAD
?? km, medel (röd)
Högbrunnsslingan är en förlängning av Ranboslingan som börjar med en härlig relativt slät stig som bär utför i flera hundra meter. Därefter börjar varvet runt Högbrunnsberget med en del stigningar men mestadels inspirerande stigcykling innan du ansluter åter till Ranboslingan. 
MohedsslinganFlorkvarnsslinganMostigen
4,8 km, lätt (grön)
Mohedsslingan är en enkel stig där den största delen sker på tallmo. Du startar vid änden på parkeringen och inledningen kan vara lite utmanade för den ovane. Stigens helhet är flack utan några partier med sten och rötter eller några stigningar att tala om. Självklart finns det ett och annat parti som utmanar nybörjaren. Men inte mer än att det stärker inför större framtida utmaningar.
10,4 km medel (röd)
Florkvarnsslingan börjar vid Florån i Florkvarn ca 2 km från arenan. Den går i en naturskön miljö med långa ihållande stigningar på grusväg, skogbilsväg och stig. Det är stigningarna och flertalet tekniska partier som gör den medelsvår. Slingan vänder i IFK Bergviks eljusspår där det finns fler stigar att upptäcka.
12,7 km, medel (röd)
Mostigen ligger inte i anslutning till Mohed MTB-arena. Den börjar vid Bocksjön ca två kilometer bort.
Stigens flacka profil med få höjdmeter är inte utmanande. Däremot innehåller den stenpartier, rötter och spångar som gör den tekniskt utmanande och mörar de flesta lår. Stigen slutar i Söderhamn. Väl där kan du vända och ta samma väg tillbaka eller välja de större vägarna tillbaka till Mohed.