Mohed MTB-arena
Svårighetsgrad

Svårighetsgrad

Stigars svårighet klassas ofta efter hur tekniska de är. Vi lägger även in antal höjdmeter i bedömningen för att få en mer rättvis klassning. En stig består av olika segment som är av olika svårighetsgrad. Det blir den sammantagna bedömningen som ger en stig en viss färg. Vid beskrivningarna av varje stig kan du läsa mer i detalj om de svårigheter du kan stöta på. Här nedan kan du se hur vi definierar svårighetsgraden.

SvartSvårVåra svarta stigar består av tekniska partier som är utmanande. Här kan man inte ge järnet utan att vara en erfaren cyklist. Däremot kan man som medelcyklist köra stigen om man tar det lite försiktigt. Dessa stigar har även en hel del höjdmeter som ska klättras. Det är mustigare som kräver uthållighet och lungor.
RödMedelsvårDe flest av våra stigar är röda. Det beror på att de är en blandning av gröna, blåa och röda partier. Den större delen av dem är röda. De röda stigarna innehåller tekniska passager som är mer utmanade än de blå. Dessutom har de en del höjdmeter som ska avverkas. Det är ytterligare en faktor som ger dem röd klassning.
BlåMedelVåra blåa stigar är de som har en svårighetsgrad som kan vara utmanande för en nybörjare men inte för svåra. Det kan finnas passager som är lite mer tekniska än andra. Men den totala klassningen för stigen är grön och du kan känna dig trygg med att större delen av stigen ska vara medel men med utmanade passager som tränar dig till en bättre cyklist.
GrönLättDe gröna stigarna lyser nästan med sin frånvaro i Mohed. Vi ser att grön stig är en skogsväg eller liknande. Självklart finns gröna partier, ibland relativt långa, men det finns röda och blåa partier som gör att vi inte kan klassa dem som grön. Förutom Mohedsslingan som har några mycket små klurigheter.